Intelligens ház

 

Intelligens épületvezérlés – a távoli jövő vagy inkább már a jelen ? A villanyszerelési rendszerrel szemben korábban az elvárás annyi volt, hogy megbízhatóan működjön a kapcsoló, a konnektor, a világítás stb. Mára sok minden megváltozott…

inteligens-haz_09 Annyiban mindenképpen , hogy ezen funkciók működését egyre gyakrabban automatikussá kívánjuk tenni – a fűtés csak a hazaérkezés előtt egy-két órával kapcsoljon magasabb hőmérsékletre, a redőnyök esténként sötétedéskor automatikusan eresszenek le stb. Miről is van szó igazán? Nem másról, mint hogy az egyébként önállóan, egymástól függetlenül működő villamossági rendszerek (világítás, fűtés, redőnyvezérlés, biztonsági rendszer, garázskapu vezérlés, locsoló rendszer stb.) központi vezérlés alapján, egy nagyobb rendszerben, hatékonyan működjenek együtt. Tulajdonképpen ez az, amit úgy nevezünk: intelligens otthon.

Az intelligens épületvezérlések ma már a megbízható és megfizethető megoldást teszik elérhetővé. Lehet szó új építésű ingatlanról, ahol lehetőség van vezetékes rendszer kiépítésére, vagy egy meglévőről, ahol inkább a vezeték nélküli rendszer telepítése jelenti a megoldást. Mindkét esetben elmondható, hogy néhány feladat irányításától a komplex vezérlésig bezárólag megvalósítható az otthon modernizálása.

Az intelligens otthon megoldásokkal jelentősen csökkenthetők a működési költségek,
elsősorban fűtésszabályzással, fényerőszabályzással, időzített kapcsolásokkal vagy a különböző rendszerek összehangolásával.

További megtakarítást lehet elérni, hogy az egyes alrendszerek (riasztó központ, locsolórendszer, medence technika, árnyékolás stb.) összehangolt vezérlésével. A rendszer segít az alacsony energiafelhasználású ház működtetésében , passzív ház esetében pedig annak elengedhetetlen része kell legyen.

Hasznos funkció a távoli elérés is. Még ha nem is tartózkodik odahaza, ellenőrzése alatt tudhatja otthonát. Nem csak a kamerák által látott képek alapján, hanem annak az alkalmazásnak a segítségével, amely az épületautomatizálási rendszert ellenőrzi. Legyen bárhol, mindig rendelkezésére áll a lehetőség, hogy leeressze a redőnyöket, vagy kikapcsolja a bekapcsolva felejtett vasalót. Az intelligens rendszerek segítségével egy lábbal mindig otthon lehet!