Mit tehetünk adataink védelméért?

 

kép1

A külső merevlemezek árának csökkenésével egyre többen, cégek és magánszemélyek is  alkalmazzák azokat adatmentésre – megfelelő megoldás lehet, de nélkülözhetetlenné teszi a időközönkénti manuális beavatkozást (az eszközök rendszeres váltogatása, az éppen üzemen kívüli tároló más helyszínre szállítása stb.)  
Elsősorban cégeknél használatos, célszerű eszköz a NAS (Network Attached Storage), magyar nevén hálózati adattároló. Önálló hálózati végpontra csatlakoztatható, kialakításától függően egy vagy több merevlemezzel szerelhető fel, alkalmazásával az adatmentés automatizálható, rájuk is jellemző, hogy egyre kedvezőbb áron szerezhetők be.  
Fontos szempont ugyan ez is, de ha feltesszük magunknak a kérdést, mi képvisel nagyobb értéket: az adathordozó bekerülési költsége vagy a rajta tárolt adat, nem kell sokat gondolkodnunk a válaszon! 
Egyre több szó esik mostanában a felhő típusú adattárolási szolgáltatásokról. Ennek említése a legtöbbször még az újdonság erejével hat, viszont a valóságban szinte mindannyian használói vagyunk. Az ingyenes e-mail szolgáltatások, az államigazgatásban alkalmazott e-ügyintézés, az összes internetes médiaszolgáltatás mind valamilyen felhő infrastruktúra használatán alapul. Sokan ezt tartják a legbiztosabb megoldásnak, ugyanakkor egy ismert szakértő nyilatkozta nemrégiben, hogy azokról az adatainkról, amelyeket a  felhőben tartunk, lehetőség szerint készítsünk lokális mentést is! 
Nincs hát egyetlen üdvözítő megoldás, a biztonságunkat a fentiek kombinációja, együttes alkalmazása szolgálja a leginkább. Meg elsősorban az, hogy egy szakértő partner közreműködésével alaposan átgondoljuk és személyre szabottan megtervezzük adatmentési-és archiválási rendszerünket ! 

Lantech Kft.

Általános hírek kategóriában